A+ A A-

Pretraga pitanja

Vjenčanje sa nemuslimankom

Pitanje

Esselamu alejkum!
Imao sam skoro slučaj u kojem sam, mislim, ispravno postupio. Naime jedan momak je želio da se šerijatski vjenča sa djevojkom koja ne pripada islamskom svjetonazoru, ona je katolkinja, živi u Njemačkoj i jedan od njenih roditelja je Poljak. Njoj je naš momak ponudio da primi islam što je ona odbila. Ja nisam želio ih vjenčati šerijatski jer nije ispunjen uvjet da su oboje muslimani.
Naravno da bi, po meni, šerijatsko vjenčanje dvaju različitih uvjerenja imalo i politički karakter u situaciji kada se na muslimane gleda pod lupom. Poruka mi je stigla da ih je vjenčao neki imam, nije službeno zaposlen u IZ-i i meni se spočitava kako ne znam šerijat i kako ne želim baš tom momku izaći u susret.
Mahsuz selam

 

Odgovor

Ako se naši mladići budu ženili nemuslimankama, za koga će se udavati naše djevojke muslimanke? Kakva će biti sudbina njihove djece sutra? Sve su to pitanja na koja nema zadovoljavajućih odgovora. Stoga je interes džemata apsolutno na strani zabrane mješovitih brakova. Nije badava širi savjet reisu-l-uleme 1938. donio fetvu o zabrani mješovitih brakova koju nijedan organ IZ kasnije nije poništio. Zato smatramo da ste ispravno postupili što niste dali vjersku legitimaciju takvom činu, a oni neka se snalaze kako znaju i umiju. Kada se i u kojim slučajevima može napraviti izuzetak, to može biti predmet razmatranja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH