Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li žena smije muža podsticati na obavljanje ibadeta?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li supruga smije prigovarati muzu ukoliko on ispušta namaze ili ga nagovarati na nafile ibadete u ramazanu, smije li supruga reći suprugu svoja osjećanja po pitanju njihovog odnosa u braku uopšte, njenog nezadovoljstva nekim njegovim postupcima?

Supruga nije nezadovoljna s prinosima u kuću ili sa materijalnim stanjem, suprug je častan i pošten i uopšteno dobar ali njih dvoje nikako da se poklope u mišljenju ili stavovima ili idejama. Suprug je ponekad pasivan, više voli spavati nego klanjati. Ne voli kad mu supruga spominje nešto vjersko ili recimo o nekoj vjerskoj temi, više voli gledati humoristične serije i video klipove nego možda poslušati predavanje ili suru.

Da li je supruga griješna ako želi da i on bude bar malo više u vjeri?

Sa suprugom jedino normalan kontakt je u postelji a ostali segmenti života se slabije uklapaju, do čega je tu problem, ko od njih dvoje više griješi? Kako riješiti problem?

Taj suprug prije braka je bio drukčiji i više je pričao o ibadetu a u braku poslije nekoliko godina sve se svelo na minimum. Sve mu ide na živce, ne ide u džamiju. Supruga je nesretna zbog toga, željela bi da su oboje više u ibadetu, da klanjaju oboje nafile.

On radi za porodicu i razumije ga da bude umoran ali i drugi ljudi su na poslu a i kod kuće angažovani.

Supruga nekad osjeća odvratnost prema mužu zbog toga. Ima li pravo ili je li griješna kod Allaha?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Mišljenja smo da supruga ima pravo pa i obavezu da podstiče muža na ono što je dobro za njega u ovom i budućem životu. Ona u konkretnom slučaju nije griješna, naprotiv, izvršava ono što je pohvalno i preporučljivo. Međutim, drugo je pitanje da li pri tom svom savjetovanju koristi najbolje metode, pravo vrijeme, pravi stil, jezik i ton govora, prave kretnje i geste i sl. Uzimajući u obzir narav i mentalitet muža, ona treba nenapadno, diskretno i na blag način nastojati privoliti muža na veću posvećenost vjeri i vjerskim obavezama. Treba ispitati i uzroke promjene u njegovom ponašanju. Brak i bračni odnosi vremenom mogu preći u rutinu pa i zahladnjeti. Potreban je velika umješnost, strpljivost i obostrana volja i želja da se ti odnosi popravljaju i održavaju na potrebnom nivou. Supružnici se najbolje međusobno poznaju i trebaju sami odabrati najsvrsishodnije metode popravljanja stanja koje je za popravljanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH