Promo banner

A+ A A-

U Zenici organizovana promocija publikacije „Analiza ideologije tekfira i nasilni ekstremizam“

  • 0101

U utorak 6. marta 2018. godine u Zenici je održana promocija publikacije ''Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma'' koju je organizovalo Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Muftijstvom zeničkim.

Promociji su prisustvovali glavni imami i imami sa područja Muftiluka zeničkog, a o publikaciji su govorili savjetnik Reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić, sekretar Vijeća muftija mr. Ahmed Purdić i glavni imam MIZ Zavidovići Izet ef. Čamdžić.

U svojstvu izaslanika muftije zeničkog na početku promocije prisutnima se obratio mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, prenoseći selame muftije zeničkog i izražavajući dobrodošlicu promotorima, glavnim imamima i imamima Muftiluka zeničkog.

Promotori publikacije ''Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma'' govorili su o važnosti ove publikacije za Islamsku zajednicu i cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini osvrnuvši se na genezu razvoja ideologije tekfira i pojavu nasilnog ekstremizma.

Istaknuto je da spomenuta Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma nije prva niti jedina aktivnost koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poduzela po ovom pitanju. Također, ukazano je na činjenicu da cilj objavljivanja ove studije nije bio rasprava sa bilo kim, nego želja da se ponudi izvor relevantnih informacija iz kojeg će imami i vjeroučitelji, ali i ostali zainteresirani, steći uvid u argumente i mogućnost da ponude narativ utemeljen na validnim dokazima i adekvatnim tumačenjima islama.

Na kraju promocije mr. Ahmed Purdić predstavio je rad Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i upoznao prisutne sa mogućnošću prijavljivanja slučajeva povrede prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovini.