Promo banner

A+ A A-

U Banjaluci održana promocija publikacije „Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam – analiza“

  • 0101

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Muftijstvom banjalučkim organizovalo je 19. februara 2018. godine u Banjaluci promociju publikacije „Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam – analiza“.

Promociji su prisustvovali glavni imami i imami, te nastavnici i profesori islamske vjeronauke sa područja Muftijstva banjalučkog, a o publikaciji su govorili muftija banjalučki dr. Osman Kozlić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Nusret-ef. Abdibegović, savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić i sekretar Vijeća muftija mr. Ahmed Purdić.

Promotori su govorili o važnosti ove publikacije za Islamsku zajednicu i cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini osvrnuvši se na genezu razvoja ideologije tekfira i pojavu nasilnog ekstremizma. Ukazano je na činjenicu da na području Muftijstva banjalučkog ne postoje zagovornici ideologije tekfira ali da postoji potreba da se ovoj temi razgovara kako bi se imami i vjeroučitelji osposobili da na vrijeme prepoznaju eventualne zagovornike te ideje. Upozoreno je i na druge ideologije i ekstremizme koji rade na rastakanju muslimanskog bića i bosansko-hercegovačkog društva u cjelini.

Istaknuto je da spomenuta Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma nije prva niti jedina aktivnost koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poduzela po ovom pitanju. Također, ukazano je na činjenicu da cilj objavljivanja ove studije nije bio rasprava sa bilo kim, nego želja da se ponudi izvor relevantnih informacija iz kojeg će imami i vjeroučitelji, ali i ostali zainteresovani, steći uvid u argumente i mogućnost da ponude narativ utemeljen na validnim dokazima i adekvatnim tumačenjima islama.

Na kraju promocije Ahmed Purdić predstavio je rad Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i upoznao prisutne sa mogućnošću prijavljivanja slučajeva povrede prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovini.