A+ A A-

Susret Reisu-l-uleme sa kongresmenom Scottom Perryjem

26 04 2018 07 reis kongresmen perry

Washington, 26. april 2018. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je sa delegacijom IZ u BiH u kojoj su još bili direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudin ef. Ćeman posjetio kongresmena Scotta Perryja u njegovom uredu u zgradi Američkog kongresa.

Kongresmen Perry je na sastanku istakao kako pažljivo prati zbivanja u našoj zemlji, te se prisjetio da je u BiH bio raspoređen u okviru oružanih snaga SAD-a. U razgovoru je pokazao da poznaje dobro geografiju naše zemlje, čak se još uvijek sjeća i tamošnjih toponima.

Gospodin Scott Perry je obavijestio Reisu-l-ulemu da je u nedavnom svjedočenju pred Kongresom izrazio svoju zabrinutost pogoršanjem stanja u našoj zemlji kao i uticajem Rusije ,ali i opasnošću od nekih ekstremističkih ideologija koje nastupaju sa pozicija islama a koje bi mogli pokušati iskoristiti eventualnu nestabilnost BiH za svoje ciljeve.

Reisu-l-ulema je kazao da su svi ovi uticaji nastali udaljavanjem SAD-a od BiH i da je najbolja prevencija značajnija uloga i ponovno američko prisustvo u našoj zemlji.

Kongresmen Perry je želio čuti mišljenje Reisu-l-uleme o tome kakvu ulogu SAD igraju u BiH u smislu njene zaštite u svakom pogledu, te šta bi još trebalo uraditi kako bi svakome bilo jasno da je Djetonskim ugovorom Amerika preuzela brigu za BiH.

Na kraju je zaključeno da se uspostavi direktna pismena komunikacija između Ureda kongresmena Perry-a i Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ kako bi se i na taj način pratio razvoj događaja u BiH.

Iz Uprave za vanjske poslove su se u izjavi za MINA-u još jednom zahvalili svim uposlenicima Ambasade BiH u Washingtonu, posebno NJ. E. ambasadoru Harisu Hrli i savjetniku Eminu Čohodareviću, koji su čitavo vrijeme posjete bili na raspolaganju Reisu-l-ulemi i delegaciji IZ u BiH.