Promo banner

A+ A A-

Položen kamen temeljac za Centar za stare osobe u Podveležju

  • IMG_7809IMG_7809

Reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein ef. Kavazović danas je sa predsjednikom Medžlisa IZ-e Mostar položio kamen temeljac za gradnju Doma za stare u Podveležju. Radi se o kapitalnom projektu od višestrukog značaja za Islamsku zajednicu ne samo u Mostaru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Nadam će da će uskoro ovaj Centar koristiti svojoj svrsi i da će biti lijepo i ugodno mjesto boravka starijim osobama. Ovo je za nas vrlo važno jer proširujemo vakufska dobra. Vakuf je uvijek bio socijalna kategorija i vakufska dobra treba da služe svim kategorijama društva kojima je potrebna naša pomoć i Islamska zajednica se i na ovaj način angažira na tom planu“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Uz čestitke rukovodstvu Islamske zajednice u Mostaru na inventivnosti reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako su razvojne ideje iz Mostara poticajno i inspirativno djelovale i na druge sredine u Bosni i Hercegovini.

Centar će biti izgrađen uz staru, u ratu porušenu džamiju u Podveležju na površini od oko 2000 m2.

„Medžlis IZ-e Mostar je na ovom projektu radio proteklih desetak godina, a intenzivno posljednjih pet godina na zatvaranju finansijske konstrukcije. Trebalo je podesiti puno ekonomskih parametara sa Islamskom bankom, i zahvaljujući angažmanu reisu-l-uleme uspjeli smo to uraditi“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar i potpredsjednik Sabora IZ Ramiz Jelovac.

On je istakao kako bi radovi na Centru biti završenu u narednoj godini, istaknuvši kako povrat kreditnih sredstava neće opterećivati normalan rad i funkcionisanje Medžlisa IZ-e Mostar.

„Trebaće još upornosti u realizaciji i korištenju Centra, i samo dva elementa: neznanje ili nekorištenje na planirani način mogu utjecati na negativno poslovanje“, upozorio je Jelovac.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako će ovaj i slični projekti doprinijeti novom zapošljavanju i biti poticajni za povratničku populaciju u Podveležju te da će s njima oživjeti i ovi prostori.

Projekat Centra je vrlo zahtjevan i arhitektonski je usaglašen sa okolinom, sa svim savremenim potrebama i zahtjevima ovakve vrste objekata. Prema riječima arhitekte Paje Omeragića Centar će imati pored prostorija za stanovanje i objekte za rekreaciju, medicinsko osoblje, biblioteku, restorane, prodavnice itd.

„Ostavili smo mogućnost da se u centar može doći i na mjesec, dva ili na duži period“, pojasnio je Omeragić. Na svečanosti je istaknuto da će budući Centar moći primiti oko 50 osoba.

Prilikom povratka iz Podveležja, reisu-l-ulema Kavazović je posjetio i gradilište džamije u naselju Gornji Zalik u Mostaru. Dočekali su ga predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije Gornji Zalik Adnin Hasić, Samir Lerić, proslavljeni bh. košarkaš i reprezentativac BiH, inače član Odbora, Meho Jelovac, predsjednik Džematskog odbora Zalik i imam Šefik ef. Čavčić.

U pratnji reisu-l-ulema Kavazovića bili su muftija Salem ef. Dedović, predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac i glavni imam Dino ef. Maksumić.

(Ins.ba)