A+ A A-

Pretraga pitanja

Razne neprikladne uzrečice

Pitanje:

Esselamu alejkum!

1. Da li je grijeh za nekoga reći  "taj i taj je zakon", ili "to i to je zakon"' ? Ako je grijeh šta je potrebno da uradim?

2. Da li je grijeh reći "Bog te vidio", "Bog te čuo", "Bog samo Zna", "pitaj Boga" i sl. Ako je grijeh šta uraditi ako sam se ogriješila?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
1. To su dvosmislene riječi koje se upotrebljavaju u različitim kontekstima, s različitim namjerama i motivima. Upravo su namjere te koje određuju njihovu vjersko-pravnu kvalifikaciju. Obično se njima misli na važnu poziciju, značaj i ugled koji ima neka osoba. U tom smislu nisu sporne. Međutim, kako se mogu i drugačije shvatiti, bolje ih je izbjegavati.
2. Uzrečica "Pitaj Boga" je neprihvatljiva u takvoj formi, osim ako se misli: moli Boga, čime bi imala značenje dove, kao i uzrečice: "Bog te čuo", "Bog te vidio" u značenju: neka te Bog  čuva, čuje, pazi i sl. Uzrečica "Bog sami zna" je tačna i nije sporna. U svakom slučaju, takve uzrečice je bolje izbjegavati kao poštapalice u govoru, jer time postaju otrcane fraze bez značenja; ne pridaje im se potrebna pažnja i značaj, već se njihova dobra značenja obezvrjeđuju.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH