edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Šerijatski stav o pušenju cigareta

Pitanje:

Ajet: “I imetak na Allahovom putu žrtvujte, i sami sebe u propast ne dovodite, i dobro činite, Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.”  [El-Bekare : 195 Ajet]

Hadis: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Nema štete niti nanošenja štete.” (Hasen/dobar hadis)

Uzevši u obzir gore navedeni ajet, konkretno dio "..., i sami sebe u propast ne dovodite,...", te gore navedeni hadis, zašto je još uvijek dozvoljeno konzumiranje cigareta na kojima eksplicitno piše "Pušenje ubija", "Pušenje je štetno po zdravlje", "Pušenje uzrokuje smrtonosan rak pluća" i td...

Kad kažem "dozvoljeno", ne mislim samo na općenito ljude, više mislim na 98% "hodža"/"imama" koji konzumiraju cigarete (čast izuzecima), jer oni su ti koji nasu djecu "uče" nečemu, koji od malih nogu nase djece postavljaju "primjer" i "uzor", što se ne odnosi samo na djecu jer većina ljudi kaže: "Kad može hodža mogu i ja".

S obzirom da je pušenje štetno za zdravlje čovjeka, to znači da se nanosi šteta sebi, s obzirom da nepušači ispaštaju u društvu pušača udisanjem dima, nanosi se šteta drugima, samim time što se nanosi šteta drugima čine se loša djela, uvidjevši sve ove suprotnosti sa gore navedenim hadisom i ajetom (samo jedan hadis i jedan ajet) nalazimo se dakle na putu u propast.

Pa kakve osobe to onda mi imamo za imame/predvodnike i gdje nas to oni doista vode svojim postupcima i ponašanjem?

Odgovor:

Slažemo s Vama u vezi štetnosti i opasnosti od pušenja i apeliramo na sve da se prođu toga. Nadamo se da će tome doprinijeti i zakonska regulativa koja sankcioniše pušenje na javnim mjestima kao i brojne kampanje zdravstvenih organizacija i vjerskih zajednica.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH