edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Uzimanje abdesta i ružne misli

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam jedan veliki problem, možda za nekog drugog je običan. Ali za mene je ogroman i ne znam kome da se obratim i zašto mi se to dešava. Vjerujem u Allah dž.š. moje srce i duša me zovu da klanjam. Pokušavam da neke stvari ne radim, jer me je strah Allaha. I kad klanjam osjećam da je moj dan ispunjen. Ali imam problem: pri uzimanju abdesta, ne da mi je mrsko, nego kad god operem ruke ili dotaknem vodu, poslije toga me hvata jeza. Ne mogu se dotaći, ne mogu dotaći odjeću niti išta drugo. Hvata me jeza nenormalna i borim se da klanjam ali u glavu mi zbog te jeze dolaze svakakve misli, krvave ruke i svašta nešto. Borim se mjesec dana pa stanem. Pa onda me srce opet zove na namaz, ali opet mi se to dešava... I nije samo kad je u pitanju abdest, nego ako operem ruke imam napad jeze. Da li je to šejtanovo poigravanje sa mnom? Ja ne znam više šta se sa mnom dešava. Da li mi možete nešto reći?

Odgovor:

S obzirom na to da Vam se ti napadi jeze dešavaju svaki put kada koristite vodu tj. perete ruke, lice i sl., savjetujemo Vam da se obratite psihologu a također, i dermatologu jer to nije uobičajena pojava kod ljudi i moguće je da je riječ o alergijskoj reakciji. Ako su vam ti napadi izraženi i opterećujući možete koristiti tejemum. Nastojte da redovno obavljate namaz i da  ne obraćate pažnju na te misli, jer to može biti jedan od načina na koji šejtan nastoji da Vas udalji od namaza.

Za ružne misli čovjek neće odgovarati ukoliko dođu same od sebe i ukoliko ih čovjek nastoji odagnati i otkloniti od sebe. Kada se pojave takve misli treba proučiti Istiazu, Besmelu, Ajetul-Kursiju, i posljednje tri sure u Kur'anu. Nema magičnog lijeka koji otklanja takve misli bez vlastite borbe i napora da se odupre njihovom uticaju. Budite uporni, strpljivi i tražite od Allaha da Vam pomogne da ih se oslobodite ili makar da smanjite njihov štetan uticaj na Vašu psihu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH